Harjoitusryhmät ja harjoitusajat
19.8.2024 aloittavat Aikuiset, Samurai nuoret ja nuorten Yleinen ryhmä
2.9.2024 aloittaa aikuisten peruskurssi Aikuisten ryhmän mukana
27.8.2024 aloittaa junioreiden (9-12 v) peruskurssi ti ja to
Ne-waza alkaa 11.8.
Muksujudo aloittaa su 1.9. klo 16.
Ryhmien kuvaukset alla.
Kaikkien ryhmien toimintaohjeet:
1) Treeneihin saa tulla vain täysin terveenä. Vähäisestäkin nuhasta tai yskästä pitää osata jäädä pois harjoituksista.
2) Kaikki kulkevat pukuhuoneen kautta ja pesevät kädet ja jalat.
Tarvittaessa käsiä pestään myös treenin aikana.
3) Vanhemmat voivat tulla seuraamaan treenejä tai vaihtoehtoisesti voi myös tehdä oma treeni juosten, uiden, punttisalilla tai vaikka vain venytellen.
Tarvittaessa saat lisätietoa treenien vetäjiltä.
Lisätietoja ryhmien vetäjiltä.
Vetäjät:
Nuorten tehotreeni: Tomi Teppo, Petteri. Tiedustelut: tomi.teppo@koyama.fi
Samurainuoret ja peruskurssi 9-12v: Henna Hyvönen, Virve Heilimo ja Eeli Suutari-Jääskö. Tiedustelut: Henna.Hyvonen@koyama.fi
Aikuiset: Jani Suokanerva ja Jorma Tuomi: Jani.Suokanerva@koyama.fi
Mattojudo: Jani Suokanerva jani.suokanerva@koyama.fi
Muksujudo: Tuomo Seikkula ja Joonas Laaksonlaita
- - - -
- - - -
MUKSUJUDO (6-8 -vuotiaat)
Judon voi aloittaa hyvissä ajoin, Koyamassa judoa opetetaan jo 6-vuotiaille. Aivan pienimmät opettelevat judoa luonnollisesti leikin varjolla. Tärkeää on myös opetella käytöstapoja ja ennen kaikkea toisen kunnioittamisen periaatetta.
Muksujudon lähtökohtana on lapsen monipuolisen liikunnan tukeminen. Muksujudossa opetellaan myös judollisia taitoja, kuten vastustajan hallitsemista matossa, kaatumista ja heittoja. Kun lapsi oppii jo pienenä tuntemaan kehonsa ja hallitsemaan sitä paremmin, hänellä on iän myötä paremmat edellytykset omaksua vaikeatkin judotekniikat niin, että ne ovat luontevia.
Judon avulla lapsi oppii kunnioittamaan muita ja toimimaan niin parin kanssa kuin ryhmässäkin. Jokainen judossa käyvä toimii yhteisesti sovittujen käyttäytymissääntöjen mukaisesti. Itsensä hallitseva ja judon periaatteet sisäistänyt lapsi on henkisesti ja fyysisesti vahvempi myös judotatamin ulkopuolella.
- - - -
PERUSKURSSI (n. 9-12 -vuotiaat)
Syksyisin alkaa nuorten peruskurssi, jossa opitaan judoharjoittelun perustaitoja. Harjoituksia on kahdesti viikossa. Kurssin päätteeksi (tammikuussa) suoritetaan keltainen vyö, jonka jälkeen on jo mahdollista osallistua ensimmäisiin aloittelijoiden kisoihin.
Judo kehittää motorisia valmiuksia, opettaa ryhmässä toimimista ja antaa eväitä jopa urheilu-uran kokeilemiseen. Kaikki judon parissa ohjaajina toimivat henkilöt on koulutettu huomioimaan lasten ja nuorten kehityskaudet harjoitteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Lasten harjoitukset sisältävät paljon leikkiä, pelejä ja oman kehon toimintaan tutustumista. Kun kuperkeikat osataan ja ketteryys ja tasapaino ovat kehittyneet, niin harjoituksiin lisätään parin kanssa toteutettavia tehtäviä.
Judo on kamppailulaji, jossa korostuu harjoitusvastuksen kunnioittaminen. Judo on kehitetty jo 1880 –luvulla kokonaisvaltaiseksi kasvatusmuodoksi, jossa myös itsehillintää, vastustajan voimankäyttöä ja omia voimavaroja pystyy turvallisesti ja yhteisten sääntöjen avulla kehittämään läpi elämän. Judoharjoitus alkaa ja päättyy aina rauhoittumiseen ja kumarrukseen. Judo on myös olympialaji ja maailman suosituin kamppailulaji, jonka parissa on mahdollista luoda kansainvälinen ura urheilun, tuomaritoiminnan tai seuratoiminnan eri alueilla. Judossa edetään taitotasojen mukaan vyöarvoissa valkoisesta kohti mustaa vyötä.
- - - -
SAMURAINUORET (n. 9-14 -vuotiaat jo keltaisen vyön suorittaneet)
Samurainuoret harjoittelevat kaksi kertaa viikossa. Ryhmät muodostetaan siten, että samassa ryhmässä on mahdollisimman tasaiset ja sopivat harjoituskaverit mm. kehitysasteen mukaan. Ryhmällä on kolme vetäjää jotta harjoitteita voidaan eriyttää. Tavoitteena on kohottaa kuntoa ja oppia judotaitoja. Samalla opitaan urheilemaan ja kantamaan vastuuta itsestä sekä harjoituskavereista.
Ryhmän judokat osallistuvat alueellisiin tapahtumiin mm. Oulussa, Kajaanissa, Iisalmessa, Vihannissa ja Raahessa. Junnuryhmistä siirrytään nuorten ryhmään yläkouluikäisinä. Vyöarvoissa edetään oranssiin ja vihreään vyöhön ja koulutuksista käydään Judon perusteet ja oppimisen ja opettamisen perusteet.
- - - -
NUORTEN RYHMÄ (U15 / U18 / U21)
Nuoret harjoittelevat tavoitteidensa mukaisesti judoa 3-5 kertaa viikossa ja innoikkaimmat jopa enemmänkin.
Nuoret voivat harjoittelun lisäksi tehdä muitakin valintoja omalla judourallaa, esimerkiksi ryhtymällä apuohjaajaksi, tuomariksi, kilpailujen järjestäjäksi yms. Osa nuorista tavoittelee menestystä kilpatatameilta aina maailman huipulle asti. Kilpaurheilua harrastaville suunnitellaan oma harjoitusohjelma.
Nuoret judokat voivat osallistua Judon yläkouluakatemian toimintaan, joka perustuu judokan urapolun tavoitteisiin ja sisältöihin sekä valintavaiheen asiantuntijatyöhön (Kihu 2014). Tavoitteena on kasvattaa nuorille kokonaisvaltainen urheilullinen perusta, jonka avulla nuori voi pysyä terveenä ja menestyä urheilussa ja elämässä. Harjoittelu koostuu monipuolisesta taito-, fysiikka- ja lajiharjoittelusta. Lisäksi tutustutaan urheilijan elämänhallintaan ja opetellaan urheilullisia elämäntapoja.
Nuoret suorittavat sinisen, ruskean ja mustan vyön sekä käyvät judotuomarin peruskurssin.
- - - -
ERKKAJUDO
Erkkajudo eli sovellettu judo on suunnattu henkilöille, joilla on erityistä tuen tarvetta esimerkiksi liikkumisessa, ymmärryksessä, puheen tuottamisessa, aistien toiminnassa, suureen ryhmään sopeutumisessa tai tarvitsee jostain syystä enemmän aikaa asioiden oppimiseen.
Sovellettua judotoimintaa järjestetään yli 25 paikkakunnalla Judoliiton jäsenseuroissa. Judoliitto on lajiliittojen ykkönen sovelletussa liikunnassa.
- - - -
AIKUISET / VETERAANIT
Kuntojudo on judoa. Ero kilpailuun tähtäävään harjoitteluun on lähinnä harjoituksen intensiteetissä, jonka jokainen voi kuntojudossa sovittaa omiin lähtökohtiinsa sopivaksi. Silti kuntojudossakin voi saavuttaa merkittäviä voittoja – oman itsensä voi voittaa joka harjoituksissa ja vyöarvoja voi saavuttaa. Kuntojudolla on taipumus tehdä ihmeitä aikuisharrastajan fyysiselle kunnolle ja liikunnallisille taidoille. Monipuolisempaa ja motivoivampaa liikuntaa on vaikea keksiä.
Kuntojudossa käy judokoita hyvinkin erilaisilla taustoilla. Toiset ovat juuri alkeiskurssin käyneitä nuoria aikuisia, toiset vanhoja mestareita, jotka ylläpitävät kuntoaan ja taitojaan rennomman harjoittelun avulla. Moni aloittaa judon tai palaa nuoruuden harrastuksensa pariin samalla kun lapset aloittavat judon harrastamisen. Lähtökohdat ja tavoitteet ovat erilaisia, mutta kaikkia yhdistää oman osaamisen kehittäminen ja yhdessä oppimisen ilo.
Mukaan otetaan jatkuvasti uusia harrastajia. Ole yhteydessä jani.suokanerva@koyama.fi . Pääset kokeilemaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja seura pyrkii myös antamaan lainaksi puvun näille kerroille.
- - - -
MATTOJUDO
Mattojudo on sunnuntaisin käytävä mattokamppailuun keskittyvä harjoitus, jossa kokoontuvat kaikki yli 13-vuotiaat seuralaiset ottamaan mittaa toisistaan. Harjoitukseen ovat tervetulleita myös muiden lajien edustajat. Jos et ole seuran jäsen, ole yhtydessä etukäteen jani.suokanerva@koyama.fi jotta osaamme päästää sinut portista läpi. Tule ja testaa taitosi! Meistä ei välttämättä ole vastusta juuri sinulle, mutta takaamme, että hiki tulee.
Mattokamppailu käydään judon säännöin eli tavoitteena on saada vastustaja pysymään selällään sidonnassa. Kokeneet kamppailijat saavat lisäksi tehdä lukkoja kyynärniveleen tai pyrkiä saamaan vastustajan luovuttamaan kuristustekniikoilla. Voit sopia vastustajasi kanssa myös siitä, ettei kuristuksia ja käsilukkoja käytetä.
- - - -